Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-1111

soybağının reddi

Soybağının Reddi Davası

Soybağının Reddi Davası Nedir?

Soybağının reddi, eski adıyla nesebin reddi, nüfusta kayıtlarındaki baba ve çocuk olarak mevcut olan kaydın iptal edilmesi ve baba ile çocuk arasındaki resmi soybağı ilişkisinin sona erdirilmesidir. Bu dava, evlilik içinde veya iddet süresi içinde doğduğu için babanın nüfusuna yazılan ancak babanın biyolojik (öz) çocuğu olmayan çocuğun, babanın nüfus kaydından düşürülmesi için açılır. Koca, soybağının reddi davasını açarak ve “bu çocuk benim değil” diyerek babalık karinesini çürütebilir.Ayrıca çocuk da kendisine atanan yasal temsilci ile aynı davayı açıp “benim biyolojik babam bu kişi değil” diyebilir.

Nesebin Reddi Davası Neden Açılır?

Nesep reddine ilişkin dava iki durum nedeniyle açılır. Birincisi, evlilik devam ederken kadının başka erkekten hamile kalması nedeniyle kocanın, kendisinden olmayan çocuğu reddederek nüfusundan düşürmek için açılmaktadır. İkincisi, evlilik son erdikten sonraki 10 aylık iddet süresi içinde doğan çocuğun babası, biyolojik babanın kim olduğuna bakılmaksızın boşanılan koca sayıldığı için,

Dava Kim Tarafından Hangi Sürede Açılmalıdır?

Birincisi, bu dava nüfusta baba gözüken ancak gerçek baba olmayan kişi tarafından ana ve çocuğa karşı açılır. Koca, davayı, baba olmadığını çocuğun doğumunu öğrendikten veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde açmak zorundadır. Aksi halde onun da soybağının reddi davası açma hakkı düşer.

İkincisi, bu dava çocuk tarafından anneye ve nüfusta baba olarak görünen kişiye (kocaya) karşı açılabilir. Çocuk yeni doğmuş hatta bir günlük bebek dahi olsa bu davayı açma hakkı vardır. Ancak bebek veya çocuğa önce mahkeme tarafından yasal temsilci atanmaktadır. Çocuk, ergin olduğu (18 yaşını doldurduğu) tarihten başlayarak en geç 1 yıl içinde dava açmak zorundadır. Aksi durumda onun da nesebin reddi davası hakkı kaybolacaktır.

Davanın Özellikleri

Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir. Özellikle, iddet döneminde boşandığı kocasından değil başkasından hamile kalıp da çocuğu boşandığı eşin nüfusuna yazılan kadınlar için gerçekten zor ve meşakkatli bir davadır.

Alternatif Çözüm

Ancak tekrar hatırlatalım iddet süresinde doğan çocuk için bu davayı açmaksızın çocuğu boşandığınız kocanızın nüfusuna yazdırmadan çocuğun öz yani biyolojik babasının nüfusuna yazdırmak için alternatif hukuki çözümümüz bulunmaktadır. Ancak bu çözüm henüz doğu yapmamış kadınlar için geçerlidir. Türkiye’de iddet süresinde doğum için alternatif çözüm sunan tek avukat olan Avukat İlker Atamer‘den bu konuda destek almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.