Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-1111

İddet Süresinde Doğum İçin Alternatif Çözüm

İddet Süresi Düzenlenmesi

İddet süresine ilişkin alternatif çözüm önerimiz yazımızın son kısmında yer almaktadır. Alternatif çözüme geçmeden önce iddet süresi ve neden olduğu mağduriyetlere değinmek yerinde olacaktır. Diğer ülkelerde iddet süresi başlıklı yazımızda değindiğimiz üzere, Ortadoğu ülkeleri ve İslam dininin yaygın olduğu ülkeler dışında iddet süresine fazla rastlanmamaktadır. Medeni Kanun’da yer alan ve çağın gerisinde kalan iddet düzenlemesi maalesef pek çok vatandaşı mağdur etmektedir. Boşanma süreçlerinin bürokratik ve uzun olması sebebiyle bazen boşanma sonucunu beklemeden hayatında yeni bir sayfa açan ve başkasından hamile kalan kadınlar çok ciddi hukuki sıkıntılar yaşamaktadır. Kimi zaman boşanmaya ilişkin karar ile boşandığını sanıp kesinleşmeyi beklemeden başkasından hamile kalan kadınlar aynı sıkıntıyı yaşamaktadır.

İddet Müddeti ve Evlenme Yasağı

Zira Medeni Kanun’da iddet düzenlenmesi, boşanan kadının 300 gün süre ile evlenmesini engellemektedir. İddet süresinin başlangıç tarihi ise boşanma kararının kesinleştiği gündür. Türk Hukuk Siteminde bir mahkeme kararının kesinleşmesi uzun birtakım bürokratik süreçler içermektedir. Yargıç boşanma davası duruşmasında tarafların boşanmasına hükmedince taraflar boşanmış olmamaktadır. Tarafların gerçek anlamda boşanmış sayılması için, duruşmada açıklanan boşanma kararının ardından gerekçeli boşanma kararının yazılması  sonrasında taraflardan birisinin gerekçeli kararının tebliğini istemesi, kararın taraflara tebliğ edilmesi, ardından istinaf başvuru süresinin başvuru olmaksızın dolması ya da istinafta ya da temyizde kararın onaylanması gerekmektedir. Dolayısıyla bir boşanma kararının kesinleşmesi istinaf konusu yapılmasa dahi en az 2 ayı bulabilmekte, istinaf ve temyiz başvuru yapılmışsa 2-3 yıl dahi sürebilmektedir. Bu itibarla iddet süresi hesaplama önem arz eden hassas bir hukuki konudur.

iddet süresi içinde hamilelik ve doğum

İddet Süresi İçinde Hamile Kalmak

Boşanmayla ilgili bu uzun bürokratik süreçleri bilmeyen veya süreci beklemek istemeyen bazı kadınlar yeni bir ilişkiye başlayıp başkasından hamile kaldığında iddet düzenlemesinin mağduru olmaktadır. Zira, iddet süresinde başkasından hamile kalmak ciddi hukuki problemlere neden olmaktadır. İddet süresinde hamile kalan kadınlar iki tarafı da çıkmaz olan bir durumla karşılaşmaktadır. Birincisi iddet müddeti devam ettiği için hamile kaldıkları kişi ile evlenememektedirler. Çünkü, evlendirme dairesi iddet müddeti devam eden bir kadının evlilik başvurusunu işleme koyamamaktadır. İkincisi ise hamile oldukları için iddet süresini iddet davası yoluyla kaldıramamaktadırlar. Zira iddetin kaldırılması için kadının hamile olmadığına dair resmi raporla ispatı gerekmektedir. Sonuç olarak Medeni Kanunumuz, iddet süresi bitmeden hamile kalan kadının hem iddet süresini kaldırmasına izin vermemekte hem de evlenmesini engellemektedir. Şu durumda mevcut yasal düzenleme ile iddet süresinde hamile kalmak kişinin eli kolu bağlamaktadır.

İddet Süresinde Doğan Çocuğun Eski Kocanın Nüfusuna Kaydedilmesi

Medeni Kanun, iddet süresinde hamilelik durumunda kadını kıskaca aldığı gibi bir de, doğan çocuğu eski kocanın nüfusuna kaydetme zorunluluğu getirmektedir. Zira, Medeni Kanun, iddet süresi içinde doğan çocuğun babasını aksi ispatlanıncaya dek eski koca varsaymaktadır. Böylece adı “medeni” olduğu halde hiç de medeni olmayan kanunumuz iddet süresi içinde doğum yapan kadına özetle şunu demektedir: “iddet süresi içinde doğan çocuğun babasını boşandığın kocan olarak kabul ediyorum ve onun nüfusuna kaydediyorum, eğer çocuğun babası başka birisiyse ancak soybağının reddi davası açarak nüfus kaydını düzeltebilirsin”. Bunun dışında Medeni Kanun’da iddet süresi içinde doğum yapan kadınlar için gerçekten başka bir çözüm sunulmamaktadır. Dolayısıyla kadınlar, iddet süresi içinde doğan çocuk için soybağının reddi davası açıp eski kocayla tekrar muhatap olmak zorunda kalmaktadır.

İddet Süresinde Doğum İçin Alternatif Çözüm

Yaklaşık 20 yıldır aile hukuku alanında çalışan aile hukuku ve boşanma avukatı olarak iddet süresi içinde doğum yapacak kişilere yasanın dayattığı soybağının reddi davası dışında alternatif bir hukuki çözüm sunuyoruz. İddet müddeti içinde doğum yapacak ancak henüz doğum yapmamış kişiler için soy bağının reddi davası açmaya gerek kalmaksızın ve eski kocaları ile muhatap olmaksızın çocuğun doğduğu zaman gerçek babasının nüfusuna kaydedilebilmesine imkan sunan alternatif bir hukuki çözüm önerimiz bulunmaktadır. Boşanma davası kesinleşmeden hamile kalıp da bebeğinin doğum tarihi iddet süresi içine denk gelen kişiler vakit kaybetmeden bize başvururlarsa ve önerdiğimiz hukuki yöntemi izlerlerse soybağının reddi davası açmaya ve eski koca ile muhatap olmaya gerek kalmaksızın çocuklarını doğduğu tarihte eski kocanın nüfusuna değil çocuğun gerçek babasının nüfusuna kaydedebileceklerdir. Bu konuda detaylı bilgi almak için Atamer Hukuk Bürosu sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim sayfasındaki telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.

 

29 Responses

    1. İddet Süresi

      İletişim sayfamızdaki telefon numarası (02127061111) üzerinden haftaiçi mesai saatleri içerisinde bize ulaşabilirsiniz.

  1. Duygu

    Avukat bey ben 14 şubatta boşanma kesinleşti 19 şubatta elime karar name çıktı ve şuan 9 aylık hamileyim benim hesaplamaya göre 15 Aralık da iddet bitiyor ve Bn şuan bebeğimi eski eşimin üstüne mi geciregim yoksa şimdi ki eşimin mi teşekkürler

    1. İddet Süresi

      İddet süreniz 10 Aralık’ta doluyor. Bebek 10 Aralık gününden önce yani iddet süresinin bitiminden önce doğarsa nüfus memuru boşandığınız kişinin nüfusuna yazacaktır çocuğu.

    2. Dilek

      Iyı aksamlar ben eski esımde bosanalı 3 ay oldu yeni biri ile evlenmeye karar verdim ve 1 aylık hamileyim resmi ıslemler ıcın basvuruda ıddet muddetı oldugunu ogrendık ve yeni dogacak bebegım izin eski esin nufusuna kaydedılecegını soyledı ler yazınızda hıc bir sekılde babalık davası yada eski es ile muhatap ol adan sımdıkı esime kayıt cozum inden bahsetdınız bu konuda ne yapmamız gerekiyor

  2. Duygu

    Egerki bebek 12 Aralık gibi doğarsa o zaman da mı eski eşimin üzerine kayıt olacaktır

    1. türkan

      Merhaba avk bey benim davam halen devam ediyor ve ben dogum yaptım simdi kimligi nasıl olcak nasıl cikartacaz onuj nüfusuna mi kayıt olacak bi cagresi yokmu

      1. Doğum yaptıysanız alternatif çözüm uygulanamaz maalesef. Klasik yoldan ilerleyip nesebin düzeltilmesi (soybağının reddi) davası açmak gerekecektir.

  3. Duygu

    Avukat bey 19 şubatta boşanma kararı kesinleşti ve gerekçeli karar evrakında 18.03.2020 yazıyor ve şuan iddet ne zaman bitiyor ve 8.5 aylık hamileyim çocuk kimin nüfusuna kayıtlı oluyor teşekkür ederim

  4. Avukat bey eşimden boşandıktan sora iddet süreci bitmeden cocuğum oldu ve kimlik çıkaramıyorum otomatik eski kocamın üstüne kayıt oluyor eski eşimle ugraşmadan direk şimdiki eşimin yani cocumuğumun gerçek babasının üstüne nasıl kayıt edebiliriz.

    1. Çocuk doğduktan sonra alternatif hukuki çözümümüz maalesef işe yaramamaktadır. Alternatif çözümden yararlanmak isteyenler çocuk doğmadan önce ve en geç gebeliklerinin 6. ayında bize başvururlarsa yardımcı olabiliriz.

  5. Merve polat

    Merhaba avukat bey 22 aralikta boşanma kararım kesinleşti ben şuan başkasindan hamileyim 6 haftalık iddet sürem ne zaman doluyo eski eşimin uzerine kayit ettirmek istemiyorum bunun bir yolu varmıdir

    1. 300 günlük iddet süreniz 18 Ekim 2021’de dolmaktadır. Çocuk bu tarihten sonra doğarsa sorun yok. Ama bu tarihten önce doğarsa boandığınız kişinin nüfusuna yazılır ve dava açılması gerekir.

  6. hatice kök

    merhaba benim davam 10.9.2020 de kesinleşti hesaplamama göre ağustosun 5 inde iddet süresi biticek sorum şu şuan 16 haftalık bi hamileliğim var iddetten dolayı resmi nikah kıyamadım bebeğin doğumu eylül ortalarına denk geliyor yani iddet sürem dolmuş oluyor yinede eski eşin soyadını alırmı yoksa şuan ki eşimin soyadına mı geçer ve ben hamileyken süre bitiminde resmi nikah kıyabilirmiyim

    1. İddet süreniz 7 Temmuz 2021 itibarle dolmaktadır. Eğer çocuk bu tarihten önce doğarsa boşandığınız eşinizin nüfusuna yazılıp onun soyadını alacaktır. Ancak alternatif hukuki çözüm için bize ulaşabilirsiniz.

  7. Ezgi çakırgül

    Avukat bey 31.08.2020 tarihinde anlaşmalı boşanma davası görüldü 04.11.2020 tarihinde gerekçeli karar yazıldı boşandıktan sonra ben tekrar nişanlandm ve şuan 1 aylık hamileyim iddet süresi bildiğim kadarıyla 23.08.2021 tarihinde bitiyor ve benim doğumum iddet süresi bitiminden sonraya denk geliyor çocuk kimin nüfusuna geçiyor.

  8. Dilan

    Avukat bey eşim 7yildir kayıp avukatım çekişmeli boşanma yaptı ve bosanmam 5aydir bitti ama kesinleşmedi ve nisanlimdan hamileyim 300 günü nasıl kaldirabilirim yardımcı olur musunuz

    1. Hamileyken iddet süresini kaldırmanız mümkün değildir. Ancak eğer çocuk iddet süresi içinde doğacak ise henüz doğum yapmadan önce bizden hukuki destek alarak çocuğun önceki kocanızın nüfusuna yazılmamasını sağlayabilirsiniz.

  9. Murat

    Merhaba hocam
    Suanki eşimin boşanma süreci uzadığı için nikah yapamadık ve boşanma geçte olsa gerçekleşti bu zaman içinde eşim hamile kaldı ama doğum iddet süreci içinde şuan 8 aylık hamile bunun için yapılabilecek bir çözüm varmıdır tesekkurler

    1. Alternatif hukuki çözümden yararlanmak isteyen kadınların hamileliklerinin 6. ayına kadar bize başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Doğuma az süre kalmış veya doğmuş çocuklar için alternatif çözüm değil klasik yöntem olarak nesebin reddi davasını tavsiye ediyoruz.

  10. Ebru

    6 aylık bebeğim var iddet süresinde doğdu halen kayıt ettiremedim şimdiki eşimle nikah kıydım eski eşimin üstüne yazdırmak istemiyorum lütfen bi çözüm önerirmisiniz noterde babalık senedi yapsak nufüsa sunsak olurmu

    1. Çocuk doğduktan sonra klasik hukuki çözüm olarak soybağının reddi davası konusunda yardımcı olabiliyoruz ama doğmuş çocuk için alternatif hukuki çözüm uygulanmamaktadır.

      1. Tugceakkan

        Eşimden mart 26 anlaşmalı bi şekilde boşandık 4 aylık hamileyim du anda çocuk doğunca eski eşimin üzerine mi kayıt oluyo

        1. 26.03.2021’da boşandınız ama boşanma kararı ne zaman kesinleşti önemli olan budur. Boşanma kararınız Nisan ayında kesinleştiğini varsayarasak iddet süreniz Şubat 2022’de dolar. Bu durumda çocuk Şubat 2022’den önce doğarsa boşandığınız eski eşinizin nüfusuna kaydolur. Bu duruma düşmemek için alternatif çözüm hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

  11. Bosanma

    26 martta boşandık su anda 4 aylık hamileyim çocuğum eski eş uzerinemi kayıt olunur

    1. 26 Mart 2021 tarihinde boşandığınız belirtmişsiniz ama önemli olan boşanma kararının verildiği tarih değil, boşanma kararının hangi tarihte kesinleştiğidir. Dolayısıyla mahkeme kalemi konuşup boşanma kararının tam kesinleştiği günü öğrenmenizde fayda var. Belirttiğiniz tarihi boşanma kararının veri

  12. Asli

    Mrb 08.09.2021 de bosanmam kesinleşti ama ben şuan 6 ay hamileyim süre dolunca doğum olursa yeni esin üzerine kayıt oluyomu

  13. Songül dönmez

    Avukat bey ben 25 ocak ‘ta boşandım nisan ayında karar kesinleşti ama eşimden 4 yıldır ayrı olduğum hakimin dilekçesinde de yazıyo ben 3 yıldır imam nikahlı evliyim 10 kasım ‘da doğum yaptım yaşamadı doğum belgesinde şimdiki eşimin adı ve soy adı yazıyo evlenmek istiyoruz iddet için başvursam hakime doğum belgesini sunsam yine kan tahlili istermi